Zo'n apparaat moet je gewoon in huis hebben"Hartfalen is nu eenmaal iets waarop je snel moet kunnen handelen. En met die nieuwe apparatuur van tegenwoordig kan iedereen ingrijpen als dat voor mocht komen. Ons bedrijf is bijna 24 uur per dag operationeel geopend en er komen veel chauffeurs om te laden en te lossen - zowel eigen chauffeurs als van andere bedrijven. Je kunt het niet maken om niet te kunnen ingrijpen, als dat eenvoudig wel had gekund." Aldus Johan van den Broek, fleet manager en chauffeurscoördinator bij HSF Logistics Nijmegen bv.

HSF Logistics (koel- en vriesvervoer) heeft zes panden in Nijmegen. In elk pand is een Philips AED van ProCardio aanwezig. "Gezien de zes minuten die je maximaal hebt om iemand te reanimeren, hebben we besloten om het zekere voor het onzekere te nemen. Vijfentwintig van onze medewerkers hebben de training hier ter plekke bijgewoond. Zodoende is er altijd wel iemand aanwezig die weet hoe je het apparaat moet bedienen. En bovendien: je kunt het eigenlijk niet fout doen, het apparaat geeft gesproken instructies zodra je hem aanzet."

HSF Logistics heeft de AED's nog niet hoeven te gebruiken. "Gelukkig niet. We hebben wel meegemaakt dat chauffeurs die hier waren hartklachten hadden. We hebben ze toen naar het ziekenhuis gebracht, dat hier vlakbij gevestigd is. Maar als iemand hartfalen zou hebben, red je hem ook niet door hem naar de spoedeisende hulp te brengen. Vandaar dat wij zo blij zijn met deze aanschaf."Jan Kamphuis — algemeen directeur van Amerongen Kamphuis bv — was enkele jaren geleden getuige van een hartfalen. "Daarmee werd ik met de neus op de feiten gedrukt. Er werken hier 42 mensen op het terrein. We hebben bijna 80 chauffeurs en charters die hier regelmatig over de vloer komen, plus gasten van andere bedrijven. Als ondernemer heb je toch je verantwoordelijkheid te nemen."

Hij is dan ook erg blij met de Philips AED die sinds 2009 in het pand hangt. "Een investering van 1400 euro weegt niet op tegen een mensenleven. Nu dit soort apparatuur leverbaar is en door iedereen kan worden bediend, is de keuze gemakkelijk gemaakt." De eigen rijder die destijds bij Amerongen Kamphuis onwel werd heeft het dankzij reanimatie door een BHV-er overleefd.

Amerongen Kamphuis is gespecialiseerd in groupagetransport van geconditioneerde foodproducten bij een geleide temperatuur van -21 graden Celsius. Het vrieshuis heeft een capaciteit van 4500 pallets, cruciaal voor de crossdocking activiteiten. Het bedrijf is in 2004 ontstaan uit een fusie van Kamphuis Transport en Expeditie bv en Van Amerongen Geconditioneerd Vervoer bv.

Jan Kamphuis staat graag dicht bij zijn personeel: zijn werkplek is tussen de planners en administrateurs. "Je weet altijd wat er speelt, de communicatielijnen zijn kort, je bent altijd bereikbaar voor je personeel. Ik zie de chauffeurs die aan de balie komen en als er wat is, wil ik het graag gelijk horen."

Kamphuis is trots op het lage verloop en het lage ziekteverzuim in het bedrijf. "We hebben een hechte bedrijfscultuur. De aanschaf van de AED past daar ook in. "Laat ik het iets stelliger zeggen: je kunt het eigenlijk niet maken om zo'n apparaat niet in huis te hebben.""Wij beschikken over twee Philips AED's: één bij de receptie en één op een centrale plek in ons warehouse. Ze hangen daar sinds vorig jaar. We hebben ze nog niet hoeven te gebruiken, maar wij vinden het een belangrijk onderdeel van onze veiligheid. Er werken hier continu tot wel 160 mensen, er krijgen we dagelijks 70 bezoekers over de vloer."

Arthur Böhmer is logistiek manager bij het distributiecentrum van Xenos bv in Waalwijk. "We hebben in het verleden wel vervelende dingen meegemaakt met chauffeurs. Een charter — een boom van een kerel — die ineens tegen de vlakte ging. Zwaar overwerkt. In het algemeen kun je stellen dat medewerkers in transport en logistiek een verhoogd risico hebben, met een stressvol bestaan."

"Het mooie aan de Philips AED is dat je er nooit een fout mee kunt begaan. Als je het koffertje opent, kijg je gesproken instructie. We hebben hier met enkele tientallen medewerkers de training bijgewoond. Bij hartfalen is er altijd iemand in de buurt die hulp kan bieden. Als we zo een leven kunnen redden, is dat de investering dubbel en dwars waard."

Vraag nu vrijblijvend offerte aan voor de Philips HeartStart AED.

dit is een actiewebsite op logistiek.com van ProCardio gebouwd door Corneliszoon.